Tým CTU-CRAS získal ceny v soutěži AI Awards za úspěch v mezinárodní robotické soutěži

Dne 23. března 2020 proběhlo vyhlášení druhého ročníku soutěže AI Awards, které pořádá vydavatelství Economia a společnost Aspen.PR. Cílem klání je zviditelnit odvětví umělé inteligence v České republice. Propagovat výzkum AI (Artificial Intelligence) se podle poroty daří i zástupcům Českého vysokého učení technického v Praze, které bodovalo hned ve dvou kategoriích: Projekt roku a Událost roku.

Cenu za nejlepší AI projekt minulého roku si odneslo Centrum pro robotiku a autonomní systémy (CRAS), jejichž multirobotický systém zahrnuje pásové, kolové, chodící i létající roboty, které dokáží pracovat v obtížných terénních podmínkách např. podzemních prostor velmi samostatně, jen s minimální asistencí lidského operátora. Aplikace takového systému jsou různorodé od spolupráce při hledání lidí zavalených v dolech, ve zhroucených budovách až po budoucí robotický průzkum vesmírných těles. S roboty získal tým CRAS třetí místo v soutěži DARPA Subterranean Challenge Tunnel Circuit pořádané agenturou amerického ministerstva obrany, kde uspěl v konkurenci skupin expertů z NASA či prestižní americké techniky MIT. Mezi týmy s vlastním financováním navíc zvítězil.

Vedoucí týmu doc. Tomáš Svoboda k ocenění dodává: „Tým CRAS je úspěšnou ukázkou spojení robotických laboratoří z více pracovišť a propojení studentů všech stupňů studia s výzkumem. Právě vyváženost týmu, jeho schopnost vyrovnat se s nenadálými obtížemi a kreativita při hledání nových řešení jsou jeho silnými stránkami.”

Druhým oceněním je nejlepší událost roku 2019, za kterou porota označila konferenci CyberSec&AI Prague. Akci věnovanou tématu umělé inteligence a kyberbezpečnosti organizovalo v říjnu minulého roku ČVUT v Praze ve spolupráci se společností Avast.

Děkan Fakulty elektrotechnické prof. Petr Páta k ocenění uvedl: „Velice mě těší, že se Fakulta elektrotechnická ČVUT mohla podílet na tomto úspěchu. Naším dlouhodobým cílem je přispívat k rozvoji moderních technologií a tato cena je pro nás jasným znamením, že v tomto záměru postupujeme správným směrem.”

Za obsah zodpovídá: Petra Rosická