Naši roboti (skupina MRS) pomáhají s mapováním historických objektů

(Více videí a čánků souvisejících s tímto tématem můžete najít na stránkách skupiny MRS.)

Snímání obtížně přístupných míst historických interiérů – to je úkol, který pomocí dronů pomáhají památkářům řešit členové naší skupiny Multi-robotických systémů. Dne 26. února vědci spolu s pracovníky Národního památkového ústavu v Olomouci úspěšně nasnímali pomocí bezpilotních helikoptér interiér objektu farnosti ve Šternberku.

Právě zdokumentování obtížně přístupných míst kostela pomůže historikům a architektům zhodnotit potřebu případných restaurátorských prací v projektu obnovy farnosti. Kromě senzorického snímání vysoko položených míst kopule kostela, která jsou jinak dostupná jen pomocí nákladného lešení, byla v terénu testována unikátní technika, založená na vzájemné stabilizaci formace autonomních helikoptér, kde jedna z helikoptér nese kameru a ostatní helikoptéry nesou zdroj světla osvětlující scénu v předem určeném úhlu.

V současné době jednají pracovníci skupiny o využití dronů pro snímání dalších historických objektů. Mezi nimi by mohl být Chrám sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze.

O projektu informovala také Česká televize.

Gratulujeme a děkujeme za reprezentaci naší katedry!

Za obsah zodpovídá: Petra Rosická