Rozhovor s profesorem Jiřím Matasem v podcastu Peak.cz o umělé inteligenci

Profesor Jiří Matas byl  jeden z prvních, kdo se v Česku začal zabývat umělou inteligencí.  O vývoji AI hovoří v podcastu Peak.cz. „Každá umělá inteligence, která něco generuje, musí vědět, že to vygenerovala, a musí mi být schopna odpovědět: ano, to jsem vygenerovala já,“ říká k fenoménu AI.

Umělá inteligence – pokročilá technologie, která již několik desítek let postupně vplouvá do našich životů. V poslední době se ale o ní mluví výrazně častěji, a to v souvislosti se spuštěním chatbotů ChatGPT, za nímž stojí firma OpenAI s podporou Microsoftu, nebo Bard, který spustil Google. Profesor Jiří Matas k tomu říká, že ho podobní chatboti nijak extra nevzrušují. „Robot, který by vám uměl vyměnit duši u kola, to by na mě skutečně udělalo velký dojem,“ říká v podcastu.

V rozhovoru také popisuje, čím vším se kromě výuky studentů na katedře zabývají. „Pracuji na počítačovém vidění a nyní vlastně nejvíc na zpracování videa. Lze si pod tím představit odhadování rychlosti míčku nebo třeba zpracování rozmazaného obrázku. Hodně se u nás pracuje na mobilní robotice a záchranářské robotice, to je vlastně docela těžká věc,“ popisuje. Debata se rovněž stočí k obavám z rychlého nástupu AI i k potřebě regulace této technologie. Na přetřes přijde také využívání AI čínským režimem pro sledování lidí a jejich činností.

Celý rozhovor je k dispozici zde

Za obsah zodpovídá: Petra Rosická