Reportáž z Týdne inovací

Tým robotiků a informatiků z katedry počítačů, centra umělé inteligence a katedry kybernetiky představil v rámci 8. ročníku Týdne inovací kráčející i pásové roboty. Martin Pecka vystoupil v reportáži na TV Nova, kde hovořil o tom, jak roboti dokáží aktivně interagovat s okolím a samostatně se pohybovat jak v dobře známém, tak i v neznámém prostředí a o využití výsledků vědecké práce v praxi.

Týden inovací se již od svého prvního ročníku systematicky věnuje tématu umělé inteligence (AI), v letošním roce se tomuto tématu věnovala zvláštní pozornost s ohledem na využití umělé inteligence v každodenním životě.

Celou reportáž je možné shlédnout na tomto odkazu od času 18:50, dále se ve zkrácené verzi tato reportáž objevila v průběhu hlavní zpravodajské relace TV Nova, od 16:00 na tomto odkazu.

V rámci Týdne inovací se také uskutečnila přednáška profesora Tomáš Svobody s názvem “Autonomní roboti ve službách lidí: současné možnosti a hlavní výzvy”, která přiblížila základní stavební kameny autonomních robotů a jednu z možných definic jejich inteligence. A zaměřila se na to, co současní roboti umí a neumí a co ještě potřebujeme, aby byli široce přijati do běžného života.

Za obsah zodpovídá: Petra Rosická