Humanoidi s umělou kůží na Týdnu mozku

V rámci programu Týdne mozku, festivalu nejnovějších objevů a trendů ve výzkumu mozku a neurovědách, představil svůj výzkum Mgr. Matěj Hoffmann, Ph.D.
Týden mozku, který je součástí celosvětové kampaně Brain Awareness Week (BAW), se letos poprvé uskutečnil výhradně online. Iniciativa má za cíl přispět ke zvýšení povědomí veřejnosti o úspěších a přínosech výzkumu mozku, na němž se podílejí i výzkumníci z FEL v oblasti bioinformatiky a kybernetiky.

Mgr. Matěj Hoffmann, Ph.D. vystoupil ve čtvrtek 18. března 2021 s přednáškou o modelování reprezentací těla v mozku. Představil divákům humanoidní roboty vybavené umělou kůží po celém povrchu těla, kteří se perfektně hodí pro výpočetní modely vývoje a fungování reprezentace těla v mozku primátů. „Lidé i zvířata bez problémů ovládají svá vysoce složitá těla, integrují multimodální senzorické informace o jejich aktuální konfiguraci a poloze, přizpůsobují se růstu a selháním a používají nástroje. Mechanismy fungování těchto reprezentací v mozku však zatím nejsou plně známy. Zkoumat je ale můžeme právě pomocí humanoidů, kteří mají člověku podobné rozměry i “smysly”, jimiž si mohou sami vytvořit model svého těla v prostoru,” uvádí doktor Hoffmann.

O tom, že „i roboti mají kůži“, se můžete přesvědčit zde: https://youtu.be/XAo5N5mo9jc.

Za obsah zodpovídá: Petra Rosická